Missió i objectius
La Fundació Promediterrània posa en valor el patrimoni marítim del Mediterrani com a estratègia per al desenvolupament sostenible del territori.
Valors
Som pioners. El Museu de la Pesca va ser el primer i únic a Catalunya i de la Mediterrània que treballa aquest tema de forma monogràfica i amb un enfocament integral. Per primera vegada, la pesca es va veure des d’una perspectiva cultural. l’Espai del Peix també és una iniciativa singular a la nostra costa i esdevé referent en altres indrets preocupats per la promoció del producte.
Volem compartir. Des d’una actitud generosa al costat del sector pesquer, al costat del món científic, acadèmic i educatiu, dels usuaris i de l’administració, de la gent del territori. Volem compartir coneixement, projectes, propostes en comú, solucions consensuades, complicitats àmplies...
Des de l’autenticitat. Des del coneixement de la història i de l’entorn i des del màxim respecte a la gent que treballa al mar, fem viure experiències des del patrimoni natural i cultural que proporcionen aprenentatges duradors, sentiment de pertinença, orgull d’origen i habilitats d’interacció social que poden ajudar a afrontar els reptes de la vida.
Amb voluntat pedagògica. Perquè volem arribar a la gent amb vocació de servei, amb ganes que la feina sigui transcendent, que impacti i ajudi a provocar canvis en la sensibilitat i la consciència de la ciutadania per viure millor amb el nostre entorn.
Objectius
a) Preservar, mantenir i incrementar el patrimoni que constitueix el fons del Museu de la Pesca.
b) Fomentar la comprensió del món marí i de la gent de la mar a través de l'aprenentatge i sensibilitzar la societat envers la preservació del medi marítim.
c) Instituir beques, ajudes a estudiants, així com organitzar i finançar trobades i conferències.
d) Promoure publicacions de qualsevol mena per a difondre les activitats de la Fundació i del Museu, així com relacinades amb les finalitats fundacionals; crear i organitzar un fons documental envers la temàtica objecte de la Fundació.
e) Oferir al públic una experiència satisfactòria en clau lúdica a partir de la seva visita al Museu de la Pesca.
f) Liderar i promoure la recerca sobre el medi marí i la pesca a la costa catalana en general i a la Costa Brava en particular.
g) Donar claus d'interpretació de la realitat econòmica, social i cultural del sector marítim i plantejar els problemes actuals i els reptes que el sector marítimo-pesquer ha d'afrontar.
h) Que el Museu de la Pesca esdevingui un lloc de diàleg entre la gent del mar i la resta de la societat.
i) Accentuar la vocació marítima de Palamós.
j) Convertir el Museu de la Pesca en un referent de la identitat de les comunitats de la costa gironina i aconseguir que sigui reconegut com un referent dins el seu àmbit.
k) Fer que el Museu de la Pesca esdevingui un element central de la imatge de Palamós i un centre d'atracció per a diferents tipus de visitants, tant estrangers com nacionals i, d'aquesta manera, contribuir a la promoció cultural, social, turística i econòmica del municipi de Palamós.
l) Impulsar la recerca sobre el mar i la pesca amb programes i activitats que impliquin al Museu de la Pesca i establir acords amb universitats, centres d'estudis, institucions, organismes o entitats, públiques o privades, amb una línia de recerca similar.
m) Promocionar, vetllar i contribuir al desenvolupament del patrimoni cultural del municipi de Palamós, entès com a patrimoni cultural, natural, paisatgístic, històric, artístic, arqueològic, monumental, arquitectònic, etnològic, industrial, paleontològic, documental, bibliogràfic, científic o tècnic, etc.